Hajar (21)

Het zorgen ben ik nu wel gewend. Ik moest het gewoon kunnen van mezelf en vrolijk zijn. Ik speelde altijd het perfecte kind, dat alle ballen in de lucht hield. Op school wilde ik goed presteren, zodat mijn ouders geen zorgen over mij hadden. Tijdens onderzoek voor mijn studie hoorde ik voor het eerst over gevoelens die veel jonge mantelzorgers hebben. Zoals boosheid en verdriet, maar ook eenzaamheid en jaloezie. Ik herkende opeens zoveel! Ik ben blij dat ik nu weet waar mijn prestatiedrang vandaan kwam.’

Serkan (24)

‘Van jongs af aan kreeg ik al te maken met verantwoordelijkheden die eigenlijk niet bij een kind horen. Mijn ouders spraken onvoldoende Nederlands. Daarom moest ik vaak brieven voor hen vertalen of tolken, bijvoorbeeld als ze naar de dokter gingen. Vanwege de gebeurtenissen en mijn verantwoordelijkheden thuis, zat ik vaak met sombere gedachten in de klas.’

‘Mantelzorgen is soms zwaar, maar je kunt er ook veel positieve energie en kracht uithalen. Dat is ook wat ik wil meegeven aan jonge mantelzorgers: haal kracht uit jouw situatie en laat de situatie jou niet overheersen! Je hebt er niet zelf voor gekozen, maar je kunt wel kiezen hoe je ermee omgaat.’