Barry (14)

‘Mijn vader heeft een bipolaire stoornis. Toen hij vorig jaar werd opgenomen, kwam ik er pas achter dat ik een jonge mantelzorger ben. Sinds ik weet dat ik niet de enige ben in zo’n situatie, kan ik er makkelijker mee dealen.’

Loisa (16)

‘Sinds mijn twaalfde ben ik mantelzorger van mijn jongste broertje. Hij heeft een chronische beperking. Pas kort geleden ben ik gaan beseffen welke rol ik eigenlijk heb. Hierdoor kon ik de worstelingen die ik altijd heb gehad, eindelijk écht begrijpen. Ik heb er een betekenis aan kunnen geven.’

Felicia (17)

‘Ik zorg voor mijn oma (79) die dementie heeft en voor mijn broer (19) en zus (21). Zij hebben allebei een meervoudige beperking. Ik vond altijd dat ik alles zelf moest doen en mijn zaken op orde moest hebben. Maar het is toch fijn om meer ondersteuning te krijgen.’

‘Ik wil andere jonge mantelzorgers daarom meegeven dat het niet erg is om hulp te zoeken. Het is belangrijk dat je zelf goed blijft functioneren en niet wegzinkt in de zorgtaken. Het gaat om de balans. Wil je graag sporten? Probeer één van je taken los te laten en vraag of iemand deze van jou kan overnemen.’